Trädgård Norr
– för dig som odlar i tufft klimat

Om oss

 

Här presenteras några av våra skribenter


 

 Jan Andersson

Jan AnderssonJan Andersson, pensionerad mellanstadielärare från Boden, sysslar med fåglar sedan drygt 50 år tillbaka. Han är medlem i Norrbottens Ornitologiska förening och har bl.a. varit med att starta fågelstationen på Haparanda Sandskär och har gjort åtskilliga fågelinventeringar både sommar och vinter.

I en serie artiklar, med start i nr 4/2013, berättar han om fågellivet i våra trädgårdar och ger oss tips och råd för ett rikare fågelliv!


Artiklar i Trädgård Norr:
Nr 4/2013: Fågellivet i och kring våra trädgårdar –
Trastar och nötkråka

Nr 5/2013: Röda fåglar inför julen

Nr 1/2014: Mesar och tuffingar vid våra fågelbord

Nr 2/2014: "Ugglor i mossen" och fåglar i trädgården

Nr 3/2014: Har du någon Trädgårdssångare?

Nr 4/2014: Sorkjägare i våra trakter

Nr 4/2014: Scoop – En rostsprav på vift

Nr 5/2014: Här ska hackas!

Nr 1/2015: Fågelinvasion i vinter

 


Ulrika Bohman

Ulrika BohmanUlrika Bohman är Parkchef/ stadsträdgårdsmästare i Piteå.
Jag tror att jag har växter och odling i blodet eftersom min morfar var trädgårdsmästare åt disponenten på SCA i Skuthamn. Studerat till landskapsingenjör vid SLU Alnarp. Började min "gröna bana" för ca 20 år sedan. Har arbetat många år i handelsträdgård, som parkarbetare och anläggare före mina studier. En störd växtnörd (kan vara stört att bo i Piteå och vara växtintresserad och för vissa är det stört att överhuvudtaget vara en växtnörd).
Jobbar för att utveckla Piteås parker och grönområden. Vill skapa variationsrika miljöer med skilda karaktärer. Växter och gröna miljöer är viktiga för att vi människor ska må bra till kropp och själ. Provar gärna växter som "inte ska vara härdiga" i liten skala för att se om det går att bredda växtsortimentet.
På fritiden påtar jag helst i min egen trädgård som är under uppbyggnad. Gillar att resa land och rike runt och sno goda idéer, köpa roliga växter, få inspiration och möta trevliga människor som delar mitt intresse för det gröna. Gillar att resa till olika hörn i världen och uppleva kulturen och naturen. Passar gärna på att besöka plantskolor, trädgårdar och naturen på resorna. Genom att i naturen se var växterna växer, i vilken ståndort de trivs, kan man lära sig en hel del om de växter som vi använder i trädgården.
Är engagerad i STA, trädgårdsamatörerna. Genuin pitebo, född och uppväxt här. Har varit på exil i Skåne under tre år då jag studerade och en hel del på resande fot under åren. Har alltid återvänt till Piteå, det är hit jag kommer när jag kommer hem.

Artiklar i Trädgård Norr:
Nr 2/2012: Varför har växterna rötterna i jorden?

Nr 3/2012: Även växter behöver näring

Nr 2/2013: Upphöjd växtbädd – något för din trädgård?

I nr 3/2015 läser du om, och ser bilder från, Ulrikas egen trädgård!Berit Djuse

berit djuseFrilansfotograf som gillar att fota människor, naturbilder, vilda och ovilda blommor. Flyttade till Malungsfors från Borlänge 2007. Försöker lära mig den svåra konsten att odla mat och blommor i zon 7. Fjällvindarna gör det tufft för en nybörjare som jag att få fart på tillväxten.


Foton i artiklar Trädgård Norr:

Nr 1/2016: Trädgård med rum för alla humör (Yttermalung zon 6)

Nr 1/2016: Lummighet med sting (Malung zon 7)

Nr 2/2016: Blomsterprakt i stenig vildmark (Sälen zon 7)

Nr 1/2017: Från gräsmatta till självhushållning (Malung zon 7)

Nr 2/2017: Hållbart och genomtänkt i Skattungbyn, zon 6-7

Nr 3/2017: Japan ligger nästan i Orsa, zon 6


Karin Engman

Karin Engman skriver trädgårdsreportage, och tar bilderna till texten.

Frilansjournalist i Umeå som skriver om det mesta, men till det allra roligaste hör att besöka olika trädgårdar, i Västerbotten eller under resor runt om i landet. Jobbet kan knappast bli bättre än när det innehåller ljuva blomster, spännande köksväxter, och möten med inspirerande trädgårdsmänniskor.

Lediga stunder tillbringas sommartid i havsnära grönska söder om Umeå.

 

Artiklar i Trädgård Norr:

Nr 1/2008: Villa Blåkula vid fjällens sydligaste utlöpare

Nr 1/2008: Den läkande trädgårdsmiljön

Nr 4/2009: Vårblommande lökar

Nr 5/2009: En trädgård fylld av klematis i Skellefteå

Nr 4/2010: Keramikerns trädgård

Nr 5/2010: Det ryms många äppelträd i en trädgård

Nr 3/2011: I stenriket

Nr 1/2012: Susanne odlar nematoder – giftfri biologisk bekämpning

Nr 4/2012: Kulturträdgård med spruckna äppelträd

Nr 1/2013: Inspiration mellan generationer

Nr 1/2013: Pelargonerna vi ärvde

Nr 3/2013: Höga Kusten – en trädgård i Käl

Nr 1/2014: Avläser dimman och inspireras av Italien

Nr 2/2014: Lapplands Kulturbotaniska Trädgård

Nr 3/2014: Styv blålera i norrläge

Nr 4/2014: En vildmark i villaområdet

Nr 2/2015: Lust och skönhet bland nyttoväxter

 


 

Urban Eriksson

Jag är född och uppvuxen i Stugun i Jämtland men flyttade till Uppsala för studier redan 1986. Jag arbetar inte alls professionellt med trädgård och jag gör inga anspråk på att min text i Trädgård Norr nr 2/2012 skall vara vetenskapligt korrekt och den är inte heller en heltäckande beskrivning av träden som växer i trädgården. Till vardags är jag läkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm. Träd och buskar har förblivit en passion och jag är fortsatt mycket road av att testa och experimentera med planteringarna hemma i Stugun. Det möjliggörs av att mina föräldrar Inger och Åkte Eriksson under åren skött och fortsatt oförtrutet sköter den ständigt växande trädgården.

Artiklar i Trädgård Norr:
Nr 2/2012: Att odla träd i Jämtland – mina erfarenheter...


Karin Johansson

karin johanssonKarin Johansson gör broschyrer, tidningar och webbplatser åt företag och föreningar. Trädgård var mest ett teoretiskt intresse som fyllde upp bokhyllan fram till cirka 2011-2012 då spaden, grepen och spettet kom till användning. Utlösande faktor var att vi köpt ett hus från 1905 med 4000 kvadratmeter vindpinad tomt i zon 6-7. Nu finns här fruktträd, bärbuskar, rosor, liljor, vårlökar och perenner. Kommande projekt blir att skapa mer vindskydd. Karin når du via: http://fristil.com


Krönikor:

Nr 1/2016: Rosa gör trädgårdslivet skojigare

Nr 2/2016: Plantskolans uppgång och fall

Nr 3/2016: Den vattningstid nu kommer

Nr 4/2016: Drömmen om en tomatpuréfabrik

Nr 5/2016: Vad gör trädgårdsmänniskor på vintern?


Artiklar:

Nr 4/2017: Ann-Lis förflyttar berg i Jämtland (zon 7)

 


 

mats klockljungMats Klockljung

Mats Klockljung är stockholmsjournalisten som flyttade med familjen – Pia och Maja – till Glommersträsk i Arvidsjaur 2007 och blev kvar. Familjen är hobbyodlare i liten skala med visst fokus på pelargoner för Pias del.


Artiklar i Trädgård Norr:

Nr 1/2015: De utmanar zonen i Moskosel, zon 7

Nr 5/2016: Trädgårdsförvandling i Slagnäs, zon 7

 

 

 

 


Mona Maldonado Hallin

mona m hallinMona M Hallin är dietisten som blev kolonist som blev odlingsnörd som blev trädgårdsdesigner:
"Som trädgårdsdesigner har jag ätbara trädgårdar som specialitet och permakultur ligger mig varmt om hjärtat eftersom det är ett designsystem som bygger på ett hållbart helhetstänkande, inte bara i trädgården.
Jag gillar ätbara perenna växter. Det finns många fler att välja på än man tror och de kommer troget år från år utan större insats och de ger ofta tidig och riklig skörd. Många av dem har dessutom ätbara blommor som förgyller tallriken.
Att odla ekologiskt är lika självklart för mig som att jag andas. Eftersom jag inte skulle drömma om att ta en klunk av varken det ena eller det andra bekämpningsmedlet så känns det ganska naturligt att inte heller spruta det i trädgården då det mesta som växer där är avsett för min och min familjs magar.
Inom ett par år kommer jag och min man att flytta permanent till vår gård på landet för att driva B&B och ett litet ekologiskt jordbruk. Vi kommer att bygga upp gården utifrån permakulturprinciper och ha en visningsträdgård. Då äntligen kan jag få köra ned fingrarna i jorden mest hela tiden och skriva en och annan artikel."

Nr 5/2015: Traditionellt grönsaksland med odlingsföljd

Nr 1/2016: Permakultur som designverktyg i trädgården

Nr 2/2016: Anlägg en smakfull rabatt

Nr 3/2016: Bättre bevattning

Nr 5/2016: Hur gick det med den ätbara rabatten?

Nr 1/2017: Häng med på vårt första lilla skogsträdgårdsprojekt – del 1

Nr 2/2017: Odla god jord!

Nr 3/2017: Trädgårdskompostens magi OCH Gör en kompostlimpa

Nr 4/2017: Mångfald i din trädgård (på besök i Stjärnsund) 

Nr 5/2017: Recension av boken "Självhushållning i praktiken"

Nr 1/2018: Anlägg en skogsträdgård - del 2 - markskiktet

Nr 2/2018: Kryddspiral för bättre mikroklimat

Nr 3/2018: Goda favoriter - växtporträtt på tre ätbara perennerHans Pettersson

Hans PetterssonHans Pettersson, trädgårdsamatör med ett intresse för vackra växter, bor och odlar i byn Brännberg, zon 7, mellan Boden och Älvsbyn. Tycker om att testa härdigheten hos olika växter och drömmer kanske mot alla odds om en trädgård med olika fruktträd i Norrbotten.
Jobbar till vardags som fritidspedagog vid en skola i Boden och  skriver krönika i Trädgård Norr.
Blogg: http://svanatrg.blogspot.se

 

Hans har haft en krönika i varje nummer av Trädgård Norr, t.o.m nr 5/2015.

 

Nr 3/2018: Kåseri - Monolog med mitt trädgårdsjag


 

Susanna Rosén

susanna rosenTrädgårdsskribent, författare och fotograf med stort intresse för djur och natur. För 20 år sedan sadlade jag om och blev frilans på heltid. Innan dess var jag anställd vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Född i Norrbotten, men bodde under skoltiden i Gävle, för att så småningom hamna i Sollentuna. Idag pendlar jag mellan 08-området och Jokkmokksfjällen. Odlar i zon 2, zon 4 och ovan odlingsgränsen. Fick zontrots med modersmjölken. Morfar var Gustav Rosén som startade trädgårdsrörelsen i Västerbotten. Mina favoritområden att skriva om är naturliga trädgårdar, med inslag av vilda växter, och odling i norr. Är författare till ett tjugotal böcker –  om trädgård, krukväxter och katter.

Foto: Pernilla Hed

Nr 5/2015: Älskar allt ätbart – örtagård i Linghed 

Nr 2/2016: Bland höga stenhällar och djupa kallhål (Isala zon 5)

Nr 3/2016: 10–måste–ha–växter från trädgårdar i norr

Nr 1/2017: Stor yta med enorm odlarglädje (Sandsele zon 7)

Nr 2/2018: Japaninspiration i våra nordliga trädgårdar

 


 

Johnny Schimmel

Johnny Schimmel arbetar sedan 2008 som föreståndare vid Stiftelsen Arboretum Norr (arboretum-norr.se) där en av huvuduppgifterna är att förvalta och utveckla trädsamlingarna vid arboretet i Baggböle utanför Umeå. Johnny är jägmästare och skoglig doktor i vegetationsekologi. Den tidigare forskningen var inriktad mot skogsbrandens ekologiska roll i våra skogar. Han är också lärare på skogsvetenskapliga fakulteten vid SLU i Umeå, där han bl.a. ansvarar för jägmästarstudenternas undervisning i dendrologi.

Lystmätet för trädgårdspåtande blir numera väl tillgodosett i Arboretum Norr där han i praktiken oftast får vara både direktör, sekreterare, vetenskaplig ledare och trädgårdsmästare i en och samma person. Den egna trädgården i byn Sörfors utanför Umeå har kanhända förfallit en del i och med detta, men är fortfarande ett av de större fritidsintressena. I övrigt är det träning och friluftsliv som Johnny ägnar sig åt när han är ledig.

Artiklar i Trädgård Norr:

Nr 2/2014: Arboretum Norr del 1 – Kvarnängen

Nr 3/2014: Arboretum Norr del 2 – Sibirien

Nr 4/2014: Arboretum Norr del 3 – Östra Nordamerika

Nr 5/2014: Arboretum Norr del 4 – Västra Nordamerika

Nr 1/2015: Arboretum Norr del 5 – Europa

Nr 2/2015: Arboretum Norr del 6 – Östasien

Nr 3/2015: Arboretum Norr del 7 – Japanska trädgården

Nr 3/2018: Om härdiga norrlandsträd - Lars Dahlberg och Johnny Schimmel

BOK: Arboretet i Baggböle – en av världens nordligaste trädsamlingar (Se under Beställ)

 


 

Pia Sjögren

 

Pia Sjögren

Pia Sjögren, frilansjournalist och moderator, bor i Tärnaby. Programledare i Sveriges Radio P1, redaktör för samisk ungdomstidskrift, skriver om inland och fjäll, nyhetskrönikör i Västerbottens-kuriren med mera. Odlar inte, men älskar andras passioner, nästan oavsett vilka och samlar själv gärna till exempel svamp och bär.

 

www.piasjogren.se

 

Artiklar i Trädgård Norr:

Nr 5/2014: Äppelträd och andra växter i zonlöst land

Nr 3/2015: Passion för potatis (i Tärnaby zon 8)

Nr 3/2018: Stora ambitioner i liten trädgård (Tärnaby zon 8)

 


Johannes Ståhlberg

johannes ståhlbergFrilansjournalist som gärna skriver om natur, men oftare om folkbildning, historia och språk. Bytte 2014 det växtgästvänliga Gotland mot det kargare Malungsfors i Västerdalarna. Saknar förvisso det prunkande grönsakslandet, men gillar att bryta ny mark – både för grönsaker, yrkesliv och tanke.

 

Artiklar Trädgård Norr:

Nr 1/2016: Trädgård med rum för alla humör (Yttermalung zon 6)

Nr 1/2016: Lummighet med sting (Malung zon 7)

Nr 2/2016: Blomsterprakt i stenig vildmark (Sälen zon 7)

Nr 1/2017: Från gräsmatta till självhushållning (Malung zon 7)

Nr 2/2017: Hållbart och genomtänkt i Skattungbyn, zon 6-7

Nr 3/2017: Japan ligger nästan i Orsa, zon 6


Monica Söderström

monica söderströmJag kallar mig trädgårdsdesigner, fast jag även har utbildning till trädgårdsmästare och florist. Allt är lika kul och svårt att välja bara något. Efter praktik på en tidning upptäckte jag att det också var något för mig, frilansar nu och skriver ofta på min blogg gladigront.se. Hemma på gården i Örnsköldsvik driver jag och min man en liten handelsträdgård, BillaBlom, med de bästa växterna för kallt klimat och erbjuder olika trädgårdstjänster. Sommartid är vi helst i Nordingrå på vårt sommarställe som har utvecklats till en visningsträdgård och många planer finns för vidare utveckling där. Jag föreläser och visar bilder hos trädgårdsföreningar och vid kyrkornas dagledigträffar samt håller trädgårdskurser. Jag var tidigare kyrkomusiker och tänker ofta på en orkester när jag pratar om design i trädgården. Om alla ville spela första fiol eller vara solist skulle det bli ett väldigt tråkigt musikstycke. Så blir det också om jag väljer bara fina storblommiga växter. Ingen får framträda mest och de konkurrerar med varandra. Låt hellre några få glänsa och vara solister och de övriga kontrastera i storlek, färg och form. Man behöver både flöjt och bastuba! Jag mår som bäst när jag får hålla på med plantor och jobba i trädgården. När jag läste Trädgård och Hälsa på Umeå Universitet förstod jag varför. Natur och trädgård ställer inte krav liksom vårt moderna arbetsliv, där vi tar in mycket information, presterar och gör många val. Naturens alla intryck laddar istället batterierna – fågelsång, dofter och porlande vatten kan det aldrig bli för mycket av!

Artiklar Trädgård Norr:

Nr 1/2016: Praktfulla pioner i massor

Nr 3/2016: Med blommor genom livet

Nr 1/2018: Härliga dagliljor i Örnsköldsvik

Nr 2/2018: Lummig trädgård med fint mikroklimat (i Örnsköldsvik)

 


 

Eric Wahlsteen

Eric Wahlsteen är växtjägare, plantskolist och skribent. Han förestår plantskolan Borealis, belägen i Norrvidinge utanför Teckomatorp i Skåne där han driver verksamheten genom att odla, föröka och testa nya växter. Eric genomför årligen resor i främst Asien, men även USA för att på plats upptäcka nya växter med trädgårdspotential men även för att lära mer om välkända trädgårdsväxter.

Artiklar i Trädgård Norr:
Nr 4/2011: Ormbunkar och vårlökar
Nr 4/2012: De som driver gäck med vintern - vintergäcksläktet Eranthis

Nr 1/2013: Vivor för fuktmark