top of page
Chiliväxt

Lyckas med chili i zon 5, 6, 7 och 8!

Trädgård Norr ger dig expertråd, inspiration och praktiska tips för framgångsrik odling i det nordiska klimatet. Enda tidningen specialiserad på zon 5-8.

Alla våra artiklar och tips är speciellt anpassade för odling i zon 5-8, där utmaningarna är helt andra än i södra Sverige.

Med över 100 utgåvor i arkivet har vi samlat Sveriges största kunskapsbank för odling i tufft klimat.

Våra skribenter odlar själva i zon 5-8 och delar praktiska tips som faktiskt fungerar i vår verklighet.

Christopher Columbus tog med sig chilin till Europa i slutet av 1400-talet, varifrån den spred sig vidare över världen. 
chili.webp

Så odlar du chili - steg för steg

 

Drömmer du om att lyckas med chili i år? Här får du en enkel guide till hur du odlar fina chiliplantor från frö till skörd!​

1. Så fröna rätt

Placera chilifröna i låga krukor med såjord. Vattna jorden noga innan du lägger i fröna och håll sedan sådden fuktig och varm, cirka 22–25 grader.

2. Plantera om i större kruka
När plantorna fått några blad och är cirka 5 cm höga är det dags att ge dem mer plats. Plantera om i större krukor med näringsrik planteringsjord.

3. Lagom temperatur för starka plantor
När chilin vuxit till sig vill den ha det lite svalare, cirka 18–20 grader. Då blir plantorna starka, kompakta och fina istället för långa och gängliga.

4. Näring är viktigt
Ge dina chiliplantor extra näring regelbundet under hela växtperioden. Det hjälper dem att växa bra och ger en bättre skörd.

5. När är det dags att ställa ut chilin?
Innan du placerar dina plantor utomhus är det viktigt att temperaturen på natten är minst 10 grader och varmt på dagarna. Då trivs chiliplantorna bäst!

Tips!

  • Chili gillar ljus och värme, men se upp för för stark direkt sol när plantorna är små.

  • Se till att krukorna har bra dränering så att plantorna inte står i vatten.

  • Börja tidigt på säsongen (februari–mars) för bästa resultat.

Artikel från trädgårdstidningen Trädgård Norr nummer 3/2022

Virrig och het i chilidjungeln?

Jag har omfamnat chilin. Den har blivit en nästan ständigt närvarande smak i soppor, pasta, wok, grytor och sallader. Såser och salsa med hetta och sötma, som ger pirr på tungan – ja, det känns som om det mesta kan lyfta med chilipeppar. Chili gör mig emellertid lite förvirrad och det kändes som att det var dags att reda ut begreppen.

Chilipeppar är inte peppar  ​

Alternativa användningsområden 

Kort om scovilleskalan

Läs artikeln här 

(Öppen för dig som har Trädgård Norr Digital)

chiliartikel.webp
bottom of page