top of page
Svarta vinbär är ett bra val för nordligare zoner. Sorten ’Öjebyn’ är härdig till zon 6, och ’Petter®’ E samt ’Narve Viking’ E klarar zon 5(6).
20210810_104453.jpg

Att odla bär och frukt i de nordligare klimatzonerna 5 till 8 kan innebära vissa utmaningar, men det finns absolut möjligheter att njuta av en egen skörd.

 

Det handlar om att välja rätt sorter, skapa gynnsamma förhållanden och anpassa odlingsmetoderna efter det lokala klimatet​​

Hallon är en växt som lever i två år. Första året växer det upp nya skott från rötterna, och dessa kan bli över två meter höga. Andra året blommar skotten och ger bär. När du plockat alla bär på hösten dör skotten, men under sommaren har nya skott vuxit upp som ger bär nästa år.

 

Föröka hallon

Hallon sprider sig gärna med rotskott. Du kan gräva upp småplantor som dyker upp en bit från huvudplantan och plantera om dem. Det är ett enkelt sätt att få fler plantor.

 

Se bara till att varje ny planta har ett eget rotsystem när du skiljer den från moderplantan.

Gödsla hallon

För en god skörd behöver hallon näring. Du kan gödsla med naturgödsel eller hönsgödsel på våren och ge en lättare giva efter skörd om plantorna behöver mer kraft. Undvik övergödning – då kan du få frodiga plantor men färre bär.

När är det dags att plocka hallonen?

Hallon mognar i omgångar, så plocka bären regelbundet. De är som sötast när de är helt mogna och lossnar lätt från fästet. Ät dem färska, frys in dem eller koka sylt och saft. Låt inte övermogna bär sitta kvar, eftersom de kan mögla och locka till sig

Läs mer i artikeln Odla dina egna hallon - Trädgård Norr nummer 3/2022

Image by Tetiana Padurets
Trädgårdstidning i zon 5, 6, 7, 8

Skapa din dröm-trädgård i norr

Med en prenumeration på Trädgård Norr investerar du i din odlingsframgång. Alla våra reportage, tips och råd är specifikt anpassade för dig som odlar i tufft klimat med kort säsong.

✓ 5 NUMMER/ÅR  

REPORTAGE FRÅN ZON 5-8  

FÖR ODLING I TUFFT KLIMAT

Se våra erbjudanden

bottom of page