Året runt med Smashing Dahlia-Sofia i Piteå, zon 5
- Trädgård Norr
- 9 juni
- 4 min läsning
TEXT: KATARINA SANDLING • FOTO: SUSANNE LINDHOLM

Sofia Lundberg talar snabbt och engagerat – dahlior är hennes stora intresse och det märks att hon har massor med kunskap. Trädgård Norr har fått ta del av hur Sofia inleder sitt dahlia-år och hur hon korsar och frösår dahlia. Nu blir det dahlia-bonanza!
Överallt i Sofias trädgård finns dahlior, men också ettåriga sommarblommor, perenner och klättrare.
– Min trädgård är spretig – och ombonad – skulle jag säga. Sofia fortsätter:
– Jag planterar det jag tycker om, där det ryms, och jag gillar när det händer något nytt. Jag går på upptäcktsfärd varje dag! Med dahliorna, särskilt de frösådda, har jag bra koll och märker upp plantorna, men annars är det bara roligt att se vad som kommer upp.
För att få blom hela säsongen planterar Sofia ut lökar och sommarblommor och har också några stabila perenner; som daggkåpa, Alchemilla mollis, och pioner. På både fram- och baksida finns också små dammar som bidrar till ett rikt insektsliv.
– Det känns bra att plantera ut många enkelblommande växter eftersom jag vet att insekterna har lättare att hitta nektar och pollen i dem. De fyllda dahliorna jag gillar kan vara svårare…
Ett delat intresse
På baksidan mot grannen Jenny finns ett grönsaksland och de planerar en utökad tillsammansodling med många grönsaker – ett spännande framtida projekt! Sofia gillar att dela sitt intresse och hon är också en del av en ”växtjunta” med 20-talet andra dahlia- och växtintresserade i Piteå.
– Det är så roligt! Vi har en chattgrupp och gör massor med olika saker tillsammans. Vi kommer ha en kick off med spakväll och pyjamasparty, då vi ska dela fröer och planera. Det är kul att kunna kombinera vänner, bubbel och lite glamour med växtintresset, skrattar Sofia.

Från katter till dahlior
Sofias trädgårds- och dahliaintresse har utvecklats under flera år. Det började med en flytt till villa inne i stan och med att hennes syster tyckte att det var dags att börja odla – för återhämtning och lugn i livet.
– Och jag mår jättebra av min trädgård, den gör mig glad! intygar Sofia. Men jag är ju inte den som nöjer mig med bara lite av något, och jag älskar att nörda ned mig i detaljer och att lära mig allt.
Sofia ägnade sig åt kattuppfödning tidigare och intresset för genetik och avel har spillt över på hennes nuvarande passion – dahlior och förädling.
Full fart i ”avelsområdet”
På baksidan av huset planteras dahliasorterna i odlingskvarter – i ”avelsgrupper”. Enkelblommande dahlior undviker hon, eftersom de har så dominanta gener, och koncentrerar sig i stället på dahlior från vissa grupper; främst näckrosdahlia, dekorativdahlia, kaktusdahlia, bolldahlia och pompomdahlia.
– Jag brukar till och med förse grannarna med dahlior! skrattar Sofia. Då ökar ju chansen för att pollen från ”rätt” dahlior spontankorsas med mina. Och grannarna blir jätteglada att få dahlior!
När en kontrollerad pollinering ska ske tar Sofia pollen med en pensel från en dahlia som har egenskaper hon gillar, som färgen, formen, höjden eller något annat. Sen för hon penseln med pollen till den dahlia som hon vill pollinera. Och vice versa – hon kan föra pollen mellan dessa blommor så fort det finns ståndare med pollen och befruktningsmogna pistiller hos båda. Sen måste hon vänta på, och hoppas, att pollenkornen verkligen befruktar pistillen på blomman och att frön utvecklas.
Sofia köper en hel del dahliaknölar och testar olika sorter. Dem kan hon sedan använda för att dra upp egna sorter.
– Drömmen just nu är en brunbeige näckrosdahlia, med lite brända toner, och gärna mörkt bladverk… säger Sofia längtansfullt.
Lär dig korsa dahlior med Sofia!
För att ge goda förutsättningar till en bra fröskörd börjar Sofia driva upp sina dahlior tidigt, så de verkligen hinner blomma – även höga och stora sorter som tar längre tid på sig. Hon tar sällan in buketter eftersom hon vill ha så många mogna frön som möjligt.
Sofia kan börja korsa sina dahlior så fort blommorna är redo att pollineras – det säkraste tecknet är att pistillens märke öppnat sig till ett litet ”Y” och att pollen från ståndana har börjat släppa. Det ser ut som ett tunt gult damm i mitten på blomman. Efter pollinering tar det 6–7 veckor för fröna att mogna och för vissa större sorter är säsongen precis så lång att den räcker! Frökapslarna skördas när de mognat, torkas (ofta hängande) och förvaras torrt och svalt till nästa vår, då de planteras.
Resan från frö till ny sort
På våren är det dags för sådd av de korsade fröna och det drar Sofia i gång med i början av mars. Det är en ganska okomplicerad process som är lik annan frösådd.
Vill du testa? Sprid ut frön i kruka eller tråg, sätt ett tunt lager med jord över och fukta jorden lätt. Täck med plast som har lufthål. Låt stå ljust och svalt och plantera om till en egen kruka när de fått minst ett bladpar. Sofia använder skobricka även under frösådderna (eller ta en gammal ugnsplåt) för vattning underifrån.
Frösådderna får visa vad de går för under sommaren och Sofia har noggrant märkt upp dem och bevakar deras utveckling. De som håller måttet får växa på sig, så de får många fina knölar och de andra hamnar snabbt på ”dahliakyrkogården”... Det är knölen, och även sticklingar, med de bibehållna, önskvärda egenskaperna, som kan fortsätta förökas. Sofia har en egen sort som hon döpt till ’Smashing Havanna’ och den har producenter visat intresse för. Havanna-knölar ska nu testas och kanske kommer de ut både på den svenska och europeiska marknaden. Sofia suckar lite:
– Det är en lång process då dahlian ska kvalitetstestas, så det lär dröja… Men det är ju jättekul och spännande att den uppskattas!
